aBUTLLETÍ
N.17 - Desembre 08

APLEC A SANT SADURNÍ DE ROTGERS 2008

 

El diumenge dia 1 de desembre a Rotgers varem celebrar l’aplec anual. Un matí esplèndid. Amb sorpresa inclosa, pels que hi varem pujar en cotxe. Al deixar la carretera de sant Jaume i agafar la carretera a Rotgers, la neu ens hi esperava, contra tot pronòstic. Els cotxes en cua, patinant i pujant com podíem. Els Joseps de la brigada ens van ajudar, tirant potassa. També els ajudaven en Miquel i els escolanets. L’alcalde va ser dels primers, anava apartant la neu a cops de botzina. Finalment hi varem arribar quasi tots. Alguns varen haver de tornar cap a la ribera. Teníem preparades dues bones fogueres. Primer de tot a dins de l’església, Mn. Felip ens va presidir la missa, ben cantada i participada. Benedicció i entrega a cada assistent d’un panet. Cant dels goigs de sant Sadurní. Al sortir, els bons amics, els dos Josep, l’Àngel, la Fina (que també varen arreglar l’església), l’Isabel i en Marc, ens tenien preparat l’esmorzar, ofert per l’ajuntament.. En Romuald havia fet els panets i ens va portar coca i magdalenes. Ja ben tips i satisfets tornàrem cap a casa. Un matí de bon record.
A continuació es transcriu el text que hi havia darrera dels goigs:
Sant Sadurní de Rotgers és una antiga església sufragània de Borredà (als segles XIII i XIV esdevingué parròquia independent); és al sector N del terme, en un terreny boscós i despoblat. S’hi pot accedir des del mas dels Torrents, amb dificultat, en cotxe; des de l’antiga masia de la Cirera, a partir de la nova carretera de Borredà a Sant Jaume de Frontanyà,pot anar-s’hi a peu o en jeep (i ara també en cotxe) L’edifici és dins de la propietat dels Torrents, però té més a prop la casa de la Cirera; aquesta és una antiga vila rural, esmentada des del 901 i que fou abandonada i incendiada fa pocs anys.
L’església es troba en el llom d’un serradet, al centre d’una vall i envoltada d’una espessa vegetació. És coneguda des dels anys 938 i 982 en què apareix com

a propietat de Ripoll. El segle XI se’n va construir la capçalera, formada per un absis amb faixes i arcuacions cegues llombardes i un principi de nau que va acoblar-se amb la primitiva nau pre-romànica. Com a característica, aquest absis té a dintre un fris de pedres en espina de peix o opus spicatum que fa la volta de tota la conca absidal. A mitjan segle XII es reféu l’antiga nau, que fou acoblada a la capçalera del segle XI; la nova edificació, que té un campaneret graciós i esvelt de torre al mig de la volta de la nau, es la consagrar el 7 de desembre de 1167 i es manté encara com un dels edificis romànics més evocadors del país, semblant al de Sant Andreu de Llanars, del Lluçanès.
A un extrem del llom del mateix serradet de l’església, hi ha unes ruïnes importants que hom creu que poden ésser les del Palatio Rodegarii, esmentat des del 938 i que sembla haver estat la residència del magnat Rotger, que va aprisionar el lloc i li donà el seu nom.


NOU FULLETÓ DE BORREDÀ
AGENDA D’ACTES DEL BERGUEDÀ

6 de desembre a CERCS: Festa de santa Bàrbara

6 de desembre a VALLCEBRE: II Mercat d’hivern

7-8 de desembre a GIRONELLA: Fira de la Puríssima

10 de desembre a BERGA: Festa de Santa Eulàlia

12 de desembre a SANT JULIÀ DE CERDANYOLA: Concert de Nadal

13-14 de desembre a CAL ROSAL: Fira de la tòfona

14 de desembre a BERGA: Concert de Nadal

24 de desembre a BAGÀ: La Fia-Fàia

24 de desembre a SANT JULIÀ DE CERDANYOLA: La Fia-Fàia
29-30 de desembre a BERGA: Juguem jugant

Activitats pessebrístiques
  AVIÀ: Concurs de pessebres en miniatura (Casal parroquial)
BERGA: Exposició de pessebres (Biblioteca de sant Francesc)
BERGA: Exposició de pessebres (Mercat municipal)
LA POBLA DE LILLET: Exposició de pessebres i diorames (Centre cívic)
GIRONELLA: Exposició del concurs de pessebres (Església vella)

Pessebres vivents
  CERCS: Ajuntament de Cercs
GIRONELLA: Entitats de Gironella
LA POBLA DE LILLET: Agrupació teatral amics del Romea
VILADENY (Solsonès i Berguedà)

Els Pastorets
  BERGA: El bressol de Jesús
BERGA: Pastorets infantils Grup de Colònies a Borredà
BERGA: Pastorets infantils: En Belluguet i en Bieló
L’AMETLLA DE MEROLA: La flor de Nadal
PUIG-REIG: Els Pastorets
BAGÀ: Grup la Fàia
SANT JULIÀ DE CERDANYOLA: Quan aparegui l’estrella
LES RESERVES

Tenim un mòdul de reserves totalment automatitzat, funciona on line. Sempre està actualitzat i les dades de reserves són totalment fiables.
Clicant a sobre del mòdul, aquest s'amplia i permet fer la reserva.
Un cop acabada la reserva, administració envia un correu electrònic amb les dades de la reserva i la indicació del camí per arribar a Borredà.VOL REBRE GRATUÏTAMENT EL BUTLLETÍ?

Si vol rebre mensualment i gratuïtament el nostre Butlletí, o vol que d'altres persones el rebin, pot deixar-nos les dades:

 
E-mail
Nom
Cognom
Pais
Subscriuries

www.servicont.com  


CROMA 5 -- Diseño de webs
Borredà Turisme
Butlletí de Borredà
Canpistola
Slud i Nutrició
Ajuntament de Borredà
butlleti.net
butlleti.net
teliad - el mercado para los enlaces de texto
butlletí.net
butlleti.net

Web dissenyada per Croma 5 – Miquel Esteve