aBUTLLETÍ
N.25 - Desembre 09Mn. Felip, 39 anys a Borredà
Mn. Felip Pujols i Gorchs, va arribar a Borredà l’any 1970, com a rector de la parròquia, i ara al 2009 es retira de la seva vida pastoral, deixa Borredà i fixa la seva residència a la casa sacerdotal de Vic. Ha estat el seu estat de salut, que requereix una atenció constant i una proximitat als centres sanitaris, el que ha forçat aquesta decisió.
39 anys de dedicació a Borredà. Han estat molts anys. Anys de vida pastoral, com a sacerdot. Anys d’activitat, anys de dedicació i atenció a totes les persones de Borredà.


Com a resum de la seva activitat i de les seves realitzacions:

1970

Arriba a Borredà, com a sacerdot, destinat a la parròquia de Santa Maria i també de la parròquia de Sant Vicenç de Palmerola.
Amb un bon grup de veïns del poble comencen les neteges a Sant Sadurní de Rotgers. Diumenges al matí, sota la direcció de Mn. Antoni Pladevall, els voluntaris treballen i ajuden a aquesta neteja. Es fa el descobriment a l’església de l’opus spicatum, i també es posa de manifest les runes del palatio Rodegarii.
1971
Comencen les colònies d’estiu a Clot, per els nens i nenes de Borredà, amb l’ajuda de molts voluntaris, i la de joves com a monitors.
Comencen les caramelles i representacions amb els nens i nenes.
1972-76
Continuen les colònies a ca l ‘Hereuet de la Clusa. Es va arreglar, amb els voluntaris del poble, tota la casa, s’hi va portar l’aigua corrent i es va construir la piscina.
1978
Arranjament de les escales de l’entrada a l’església, i els jardins on s’hi van col·locar la pila baptismal i un sarcòfags, procedents de Rotgers, i la pila de l’aigua beneïda.
1979
Es refà totalment la teulada de l’església, malmesa per les termites.
Es fa la nova instal·lació elèctrica de l’església parroquial.
1979-82
Edició del full La Popa, de l’església de Borredà.
1980
Reforma del presbiteri, de l’altar, del retaule i l’escala al cambril.
Restauració de les pintures de la primera sala del cambril.

1981
Es pinta l’església.
Pintures sobre plafons d’en Camil Bofill i d’en Pere Barniol.
Instal·lació de la calefacció per aire calent.
Fundació de l’escola de música i solfeig, per a nens i joves, que en volien aprendre.

Formació de la coral parroquial, amb jovent i gent gran del poble.
1985
Comença la primera fase de la restauració de Sant Sadurní de Rotgers, per part de la Diputació de Barcelona.
1987
Comença la restauració de la rectoria de Borredà.
1992
Venda de terrenys per a la construcció de la zona esportiva municipal.
1993
Restauració del campanar.
2001
Instal·lació a l’església de la col·lecció d’art sacramental.
Segona fase de la restauració de sant Sadurní de Rotgers per part de l’Ajuntament de Borredà i la Diputació de Barcelona.
2009
Inauguració de la rosassa de la Mare de Déu de la Popa a la paret d’entrada de l’església.
Restauració de la porta d’entrada a l’església, amb la ferradura original.
Marxa cap a Vic, a la seva nova residència.
 

Cal també destacar els concerts de la coral parroquial, l’organització de diversos concerts i audicions, la organització de les festes anuals de la Mare de Déu de la Popa.
Són 39 anys de vida dedicada al poble de Borredà. Una llarga vida pastoral de dedicació i treball.APLEC A SANT SADURNÍ DE ROTGERS
Es va celebrar l’aplec anual a Sant Sadurní de Rotgers el passat diumenge dia 6 de desembre. Aquest any hi va aplegar a molta més gent que anys anteriors. La Penya Blaugrana de Borredà es va encarregar de l’organització. Caminada popular de Borredà a Rotgers, amb molt bona participació. A l’arribar a Rotgers esmorzar. Al migdia missa en honor de Sant Sadurní. Els fons que es van recollir a la caminada, esmorzar i col·lecta de la missa es van destinar a la Marató de TV3.EXCURSIONISME
RUTES DE LA WEB DE L'ALT BERGUEDÀ
LA DOU DE BASTARENY 11 Quilometres Altitut: 1439 m.

Gisclareny és un municipi de població dispersa. A mitjan del segle XIX hi havia unes 120 masies repartides pel seu territori, la majoria d’elles d’una gran pobresa. Els excursionistes de principis de segle XX coincideixen a descriure el poble com un lloc on regnava la misèria, amb una agricultura de subsistència en camps pedregosos. No obstant això, tots parlaven de la bellesa de la vall del Bastareny i de les cases que hi havia. Aquesta ruta recorre algunes de les vies de comunicació entre les cases de la vall, avui totes abandonades, i el nucli del municipi, en un marc de gran bellesa paisatgística dintre del parc natural del Cadí-Moixeró.


La ruta comença al coll de la Bena, seguint el mateix traçat que el Camí dels Bons Homes (GR 107) i el GR 150. Aquí trobareu la Font Vella, un bonic indret i una bona oportunitat per omplir les cantimplores abans de començar a caminar. Ben aviat, els GR segueixen per la dreta i vosaltres heu de seguir per l’esquerra fins a trobar una pista que, sense deixar-la, us portarà a Murcarols, la primera de les grans masies de la vall que trobareu al llarg de la ruta. Abans d’arribar-hi tornarem a coincidir amb les marques dels GR. La casa de Murcarols està documentada des de l’edat mitjana. De fet, aquesta casa és fruit de diverses ampliacions en diferents èpoques. Sou capaços d’identificar els diferents afegits? (una pista: busqueu les costures verticals que uneixen les parets).
La documentació antiga també parla d’un castell en aquest indret, potser en el llom situat cap a l’est. En tot cas, està totalment arrasat. Castell o no, és un excel•lent lloc per gaudir de la vista, que allarga des del coll de Bauma a l’oest, Tancalaporta, la serra de la Moixa, el Moixeró, i el coll de Cortalets sota de Tancalaporta, el clot de Vimboca enfront i els Empedrats una mica més cap a l’est. A la baga de la muntanya d’enfront, hi ha una inconfusible depressió, ampla a dalt i estreta a baix. És la Cambra dels Bocs on es tancaven els xais després de l’aparellament perquè no molestessin les ovelles i les cries.
Un cop feta la visita, retorneu a la cruïlla de pistes i agafeu el corriol per baixar fins al fons de la vall. En aquesta baixada cal anar en compte perquè hi ha trams de fort pendent. Durant la baixada es veu una casa davant. És Monnell, un altre dels grans masos de la zona. Queda una mica apartada de la ruta però s’hi pot arribar fàcilment seguint recte en la cruïlla de pistes en sortir del torrent de la Muga. El corriol us deixarà al final de la baixada després de creuar dues vegades el torrent. Quan creueu el torrent per segona vegada, la ruta gira a la dreta; no obstant això, si seguiu el camí a l’esquerra, uns cent metres, arribareu al salt de Murcarols, un bonic salt, sobretot quan baixa força cabal. Fixeu-vos com la pedra tosca, sedimentada en èpoques de sequera, ha anat formant un tobogan per l’aigua.Reprenent la ruta arribareu a la Dou del Bastareny, una de les principals atraccions turístiques de la zona. El salt surt fotografiat en innumerables postals. A principis de segle XX, aquí hi havia una serradora i els troncs eren transportats en telefèric fins a Bagà. Si baixeu al torrent, abans de passar la barrera de la pista, veureu dues columnes de ciment.

Aguantaven la roda que es feia moure per l’aigua portada del riu per un canal de fusta. A l’altre costat del pont, s’ha arranjat un camí que porta a la font, uns 100 metres aigües amunt del salt. És un indret una mica feréstec que impressiona quan hi ha molt cabal.
Més endavant trobareu el Bullidor de Sant Esteve. Veureu un pal que l’indica cap al costat esquerre. Porta a unes surgències a la llera del riu. Es veuen millor quan baixa poca aigua. Cal anar en compte amb el descens; hi ha uns graons força alts.
Repreneu la ruta senyalitzada i, just abans que aquesta deixi la pista, veureu una caseta a la dreta des d’on surt soroll d’aigua. És la font del Violí, l’aigua de la qual ara es porta a Bagà. Abans de pujar al Puig pel corriol que marxa per la dreta, val la pena seguir la pista una mica més fins al molí del Puig o del Forat, al costat del riu. Costa de creure que fa tan sols cinquanta anys, totes aquestes cases eren habitades i les terres cultivades.
El camí surt davant de la casa del Puig. Aquesta casa apareix citada en documents de l’edat mitjana, tot i que l’actual edifici data del segle XVIII. Té la particularitat de tenir una teulada a quatre aigües, de comptats exemplars al Berguedà. A dalt hi ha la petita església romànica de Sant Martí del Puig. La porta és sempre oberta: entreu-hi. Darrere de l’església hi ha una pedra amb una empremta que sembla d’un peu. Se l’anomena la Petjada de la Mare de Déu.

El camí puja per la carena fins al coll d’Escriga. Finalment desemboca en uns prats i el panorama canvia. Estem sobre el veïnat de Berta i darrere hi ha els majestuosos cims del Pedraforca. Quan creueu el prat, veureu que hi ha pilots de pedres repartits pertot arreu. No hi són per casualitat sinó que han estat apilotats any rere any, per mantenir els camps nets. Quan veieu aquests pilots de pedres és un signe inequívoc que antigament hi havia camps de conreu. A la dreta del prat, mig amagada pel bosc, hi ha la casa d’Escriga i just abans de baixar, darrere dels pals indicadors, hi ha les ruïnes de cal Peret, aixafada per unes enormes pedres despreses de la paret calcària on es recolzava. A la baixada caldrà tenir precaució ja que abunden les pedres soltes enmig del camí i és fàcil caure.
Després d’uns 100 metres de baixada, el camí es divideix. La ruta senyalitzada continua per l’esquerra però si seguiu el camí que va recte, donareu la volta a una roca i veureu una enorme cavitat: és cal Bisbe, antigament habitada. Encara es veuen algunes pedres dels murs i els rastres del fum a les parets de roca. Va ser abandonada a la segona meitat del segle XIX, i ara serveix d’abric per a les cabres.
Arribant a Gisclareny, trobareu la font del mateix nom; una ocasió per reomplir les cantimplores abans d’arribar a coll de la Bena.AGENDA D’ACTES DEL BERGUEDÀ

6 de desembre a BAGÀ: Fira d’artesans
6 de desembre a BORREDÀ: Aplec a Sant Sadurní de Rotgers
7-8 de desembre a GIRONELLA: Fira de la Puríssima
10-13 de desembre a CAL ROSAL: Fira de la tòfona
10-13 de desembre a BERGA: Fira de Nadal i Festa de Santa Eulàlia
13 de desembre a CASSERRES: Festa Major de sant Pau
19 de desembre a SANT JULIÀ DE CERDANYOLA: Concert de Nadal
19 de desembre a BERGA: Cantada de Nadales per la coral Xerics i Concert de Nadal, per l’Escola de Música
24 de desembre a SANT JULIÀ DE CERDANYOLA: Fia-Faia
25 de desembre a LA POBLA DE LILLET: Pessebre vivent
26 de desembre a SANT JULIÀ DE CERDANYOLA: Pastorets
26 de desembre a BERGA: Concert de Nadal, Escola de Música
26 de desembre a LA POBLA DE LILLET: Concert de sant Esteve
27 de desembre a LA POBLA DE LILLET: Pessebre vivent
29-30 de desembre a BERGA: Parc de Nadal Juguem Jugant

Vida saludable

 

VOL REBRE GRATUÏTAMENT EL BUTLLETÍ?

Si vol rebre mensualment i gratuïtament el nostre Butlletí, o vol que d'altres persones el rebin, pot deixar-nos les dades:

 
E-mail
Nom
Cognom
Pais
Subscriuries

www.servicont.com  


CROMA 5 -- Diseño de webs
Borredà Turisme
Butlletí de Borredà
Canpistola
Slud i Nutrició
Ajuntament de Borredà
butlleti.net
butlleti.net
teliad - el mercado para los enlaces de texto
butlletí.net
butlleti.net

 
VERSIÓN CASTELLANA Web dissenyada per Croma 5 – Miquel Esteve