aBUTLLETÍ
N.18 - Febrer 09


BUTLLETÍ DE FEBRER

Hola amics. M’he saltat el butlletí de gener. Perdoneu.
Aquest hivern ha estat de molt de fred i fort. Ha nevat diversos cops. Els poso alguna fotografia de la neu, així veuran racons de Borredà amb neu. Ha glaçat molt. La part positiva és l’abundor d’aigua. Els boscos estan ben ufanosos. Els camps no es noten perquè estan pelats. L’embassament de La Baells és ple fins a dalt de tot. Aquests dies el fred va reculant una mica, però no ens podem refiar: el febrer i març són traïdors. El dit diu: “Si la Candelera plora el fred és fora. Si la Candelera riu el fred és viu”. El dia 2 va ploure: la Candelera va plorar.

El tercer diumenge de febrer hem celebrat la festa de la matança del porc, a la plaça, com sempre. També els acompanyo un reportatge gràfic d’aquesta jornada.

Amb les salutacions de les persones que ens quedem a guardar Borredà, tot esperant la seva companyia.
Els faig un plec: ajudi’ns a estendre aquest butlletí, fent-nos arribar els correus electrònics de tantes persones com puguin, i també rebran el butlletí.


EXCURSIONISME
RUTES DE LA WEB DE L'ALT BERGUEDÀ
DE BORREDÀ A SANT SADURNÍ DE ROTGERS 11 quilometres 4h

Sant Sadurní de Rotgers és una de les esglésies romàniques més emblemàtiques de la comarca i recentment ha estat restaurada amb gran encert. Aquesta ruta segueix l’antic camí de Borredà a la vall on està enclavada aquesta església. Per la seva antiguitat, aquest camí té un elevat interès propi; la tornada es fa per pistes i camins més moderns, envoltats del típic bosc d’aquesta zona.

La ruta comença a la plaça Major de Borredà. Abans o després de fer la ruta, val la pena donar una volta pel nucli antic d’aquest poble. Tot el nucli històric està molt ben conservat i es respira un ambient de temps passats.
Seguiu les marques del GR 4. Després de deixar els camps de la sortida del poble i abans de començar una curta pujada, es veuen unes pedres planes en un petit prat a l’esquerra. Són saleres, pedres sobre les quals es posava sal per al bestiar per complementar la seva dieta.
Antigament, era tanta la importància d’aquest camí que es va empedrar en algunes parts per evitar-ne l’erosió. Hi ha un excel•lent exemple d’aquest treball en el curt tram de pujada ja que l’erosió ha deixat al descobert la tècnica utilitzada. Les pedres no es col•locaven de pla (sortirien del seu lloc amb massa facilitat) sinó que s’enterraven de costat perquè aguantessin millor el pas d’animals i de persones i les inclemències meteorològiques.El camí surt d’un camp i desemboca en una pista. A l’esquerra s’arriba a l’església de Sant Sadurní de Rotgers. Si aneu justos d’aigua, hi ha una font a uns 600 metres cap a la dreta. Està a peu de pista, després de creuar un torrent. No hi haurà més aigua fins que arribeu a Borredà. Aquesta font bastia d’aigua el mas de la Cirera, avui arrasat. Les obres de condicionament són del segle XVIII.
L’església romànica de Sant Sadurní de Rotgers (segles XI i XII), des de la seva restauració, ha estat inclosa en la xarxa de monuments visitables de la Diputació. Per 2 € (1,35 € els nens i els pensionistes), us donaran una informació molt completa sobre la història i la construcció de l’església. És del tot recomanable. Consulteu els horaris d’obertura.


Seguint la cresta de darrere de l’església, arribareu en un parell de minuts a unes restes de murs adossats a una paret rocosa. Són les restes d’una o dues cases medievals, de la mateixa època que l’església. S’hauria d’imaginar unes cases amb una o dues estances i una teulada d’un sol pendent.

En tornar enrere per iniciar el camí de retorn a Borredà, surt una pista a mà dreta que porta a un extens pla i, a la dreta, les ruïnes d’una casa sobre un petit llom. És la casa del Putxot. Lloc tranquil per descansar i gaudir del paisatge. Cap al sud-oest es divisa a la llunyania la casa de l’Obaga a mitja alçada del bosc, també abandonada.

Cal que seguiu el GR que heu fet de pujada fins al Pontarró on trobareu la cruïlla, a la dreta, amb les marques blanques i verdes que baixen per la banda dreta de la vall del Pontarró, primer a tocar del torrent i després més allunyats. En el collet de Capdevila trobareu unes marques blanques i verdes cap a la dreta que us portarien fins a Vilada pel Pradell i Santa Magdalena de Guardiolans. La vostra ruta segueix per l’esquerra, també amb marques blanques i verdes. Passareu pels camps de la casa de Capdevila i arribareu fins al Pati.
Una vegada trobeu les marques blanques i vermelles del GR 241, cal seguir-les cap a l’esquerra per retornar a novament a Borredà.FULLETÓ CADÍ MOIXERÓ
MATANÇA DEL PORCAGENDA D’ACTES DEL BERGUEDÀ

14-15 de febrer a BAGÀ: Carnestoltes

14-21 de febrer a SOLSONA: Carnaval

15 de febrer a BERGA: Concert familiar “Wimoweh”

15 de febrer a BORREDÀ: Festa de la matança del porc

19-25 de febrer a BERGA: Carnestoltes

22 de febrer a LA POBLA DE LILLET: Carnestoltes

21-23 de febrer a GUARDIOLA DE BERGUEDÀ: Carnestoltes

21 de febrer a GÓSOL: Carnestoltes

LES RESERVES

Tenim un mòdul de reserves totalment automatitzat, funciona on line. Sempre està actualitzat i les dades de reserves són totalment fiables.
Clicant a sobre del mòdul, aquest s'amplia i permet fer la reserva.
Un cop acabada la reserva, administració envia un correu electrònic amb les dades de la reserva i la indicació del camí per arribar a Borredà.
VOL REBRE GRATUÏTAMENT EL BUTLLETÍ?

Si vol rebre mensualment i gratuïtament el nostre Butlletí, o vol que d'altres persones el rebin, pot deixar-nos les dades:

 
E-mail
Nom
Cognom
Pais
Subscriuries

www.servicont.com  


CROMA 5 -- Diseño de webs
Borredà Turisme
Butlletí de Borredà
Canpistola
Slud i Nutrició
Ajuntament de Borredà
butlleti.net
butlleti.net
teliad - el mercado para los enlaces de texto
butlletí.net
butlleti.net

Web dissenyada per Croma 5 – Miquel Esteve