aBUTLLETÍ
N.22 - Juliol 09
Apliquem l'ecologia. Protegim el medi ambient


BUTLLETÍ DE JULIOL

Som a ple estiu, un estiu ben atípic. Encara que ens pugui semblar que fa calor, ni de bon tros tenim les temperatures normals dels estius. Realment tenim unes temperatures molt agradables i fresquetes al cap vespre i matinada. La vegetació és exuberant. Les tonalitats verdoses són per a veure i fotografiar. Els arbres, pins, roures, faigs, fruiters, prats, camps, estan de festa grossa, llueixen els seus millors colors verds.

Aquest any costa que ens vinguin a veure, els amics, els estiuejants, o els passants. Demaneu-ho a la Llúcia, us en farà cinc cèntims.

Com a novetat en Romualdo i la Maria, de la fleca Freixa, s’han jubilat. Els trobareu per Borredà, sempre apunt per a fer-nos les seves explicacions. No ens hem quedat pas sense fleca, la continua l’Eduard.

A la parròquia de Santa Maria es va inaugurar la rosassa de la Mare de Déu de la Popa, el dia 21 de juny. I els dia 28 també de juny es va celebrar l’aplec anual de Sant Pere de Serrallonga.

Ja comencen les festes majors. El proper cap de setmana hi ha la de Sant Jaume de Frontanyà, i a mitjans d’agost tenim la de Borredà.
EXCURSIONISME
RUTES DE LA WEB DE L'ALT BERGUEDÀ
A QUERALT PER L’OBAGA 5,5 kilometros 2h. Altitud: 1135 m.

La riera de Metge va desenvolupar un paper clau en la industrialització de Berga durant els segles XVIII i XIX, tot i que hi ha referències en els documents de l’existència de molins des de l’edat mitjana, l’auge va començar quan es va desviar part del cabal de la riera pel centre de la ciutat i es va aprofitar el fort desnivell per instal•lar fàbriques i molins que utilitzaven l’energia de l’aigua (substituïda més endavant amb electricitat) per moure les seves màquines.
La primera part d’aquesta ruta permet apreciar el tram superior d’aquest aprofitament industrial; la segona part s’endinsa en les primeres estribacions de la serra de Queralt.Des de la plaça Sant Francesc agafeu el PR C-73. Pel carrer de pujada, a mà dreta, veureu cal Corneta. Aquest edifici fou construït com a fàbrica tèxtil a finals del segle XIX sobre el solar d'un antic molí i va funcionar fins als anys 50. Ara és utilitzat com a habitatge.
Més endavant veureu la fàbrica del senyor Andreu Ros. Constitueix la part superior de la filera de cases (barri de Pinsania). Els seus inicis es remunten al 1821 (data d'escriptura de compra), però hi ha mencions de molins (molins del Boixader) que daten del segle XV. Es va utilitzar principalment per al filat i el cardat de cotó. Encara es percep l'activitat industrial en alguns dels baixos.
En arribar al número 16 del carrer, veureu una cara tallada a la pedra, era el signe utilitzat a finals del segle XIX i principis del XX per indicar la presència d'un prostíbul.
Just abans d'arribar a la carretera de Sant Llorenç, a sota, al costat d'un tub que transporta el que queda de la riera després de les captacions d'aigua potable, veureu una estructura que sembla un reforç de la paret de la carretera. Són les restes de l'aqüeducte que portava l'aigua al molí de l'Alon que es trobava enfront, avui desaparegut i substituït per una casa.
A l'altre costat de la carretera es veu un descampat amb restes d'una edificació. És tot el que queda de cal Patata, una important fàbrica tèxtil que va ser cremada durant la Guerra Civil, en la retirada de 1939. Hi ha documents des de 1632 que parlen de l'existència d'una serradora de fusta abans de la construcció de la fàbrica.
Les marques del PR creuen la carretera, prenen la drecera de Queralt, però marxen cap a l'esquerra després de l'oratori. Vosaltres heu de continuar pujant per l'estreta carretera, seguint les marques verdes i blanques del sender local. El següent edifici que trobareu és la fàbrica del Franquesa. Actualment són habitatges mig abandonats. Va ser una fàbrica tèxtil des del 1881 fins al seu abandonament com a indústria durant la Guerra Civil.


Una mica més amunt, veureu una mena de pont que va ser l'aqüeducte i el salt d'aigua per a la fàbrica Lluís Ne. El solar buit de la dreta de la carretera constitueix part de l'emplaçament de la fàbrica, tot i que en el seu dia va ser un edifici molt més gran que arribava més enllà de l'aqüeducte. A sota, es veu la presa de la fàbrica del Franquesa. Aquesta fàbrica, que fou construïda a la segona meitat del segle XIX, va funcionar com a fàbrica tèxtil fins que també va ser cremada durant la Guerra Civil. Finalment va ser demolida el 1986 per perill d'enfonsament. L'actual aparcament del restaurant Cal Nen ocupa el lloc de l'antiga bassa de la fàbrica.

Ben aviat veureu l'antiga fàbrica del Garrigà, un edifici imponent, mig en ruïnes, a l'altre costat de la Riera. Va ser construïda a finals del segle XIX com a fàbrica tèxtil i cremada com tantes altres indústries el 1939, però va ser restaurada i va seguir funcionant fins al 1950. La casa de sota és el molí del Baró, actualment habitatge però antigament molí de farina que es menciona des del 1791.
Cent metres més endavant del restaurant Sant Marc, hi ha un camí a la dreta que porta a unes ruïnes, és el molí del Guix del qual encara es veu la sortida d'aigua. Va quedar inactiu amb la construcció del Garrigà, ja que la fàbrica va construir un nou canal que el va deixar sense aigua. Era un molí de ciment i guix.
Arribareu a la carretera de Queralt i veureu l'últim edifici de la riera que va ser el molí del Bofarull, avui Hostal del Guiu. Des de finals del segle XIX, va treballar com a molí de ciment i petita central elèctrica fins que va ser reformat com a hostal el 1949. Des de la carretera ara es veu el canal i la resclosa.
A partir d'aquí el paisatge serà el protagonista. Les marques marxen cap a l'esquerra per un caminet. Si voleu aigua, una mica més amunt es veu un petit pont que creua la riera i una font: és la font de Mossèn Guiu. És un lloc molt agradable per descansar i refrescar-se. Des de la font surt un camí cap a l'esquerra que enllaça amb el camí marcat.
Sortireu a la carretera de Queralt davant de l'ermita de la Sagrada Família. Creueu la carretera per passar pel costat de l'ermita i torneu-la a creuar per pujar pel bosc just fins a sobre del primer revolt. Aquí deixareu un SL que segueix la carretera cap a l'esquerra i que va a Sant Pere de Madrona i continuareu pel SL que creua la carretera i s'enfila pel corriol. Ben aviat arribareu a una pista asfaltada que cal seguir per la dreta i deixar-la ben aviat per enfilar-se per un corriol que comença en unes escales a mà esquerra. Tornareu a creuar la carretera i prendreu el camí que us portarà fins a sota l'aparcament de Queralt passant per dintre d'una interessant fageda. Un cop a dalt la carretera ja només caldrà seguir- la amunt fins al santuari.A Queralt, podeu aprofitar per visitar l'església, la cova de la Troballa i els miradors. Les vistes són impressionants, i si el temps acompanya veureu volar els parapents per davant de la serra. També hi ha una font per omplir la cantimplora. Actualment només hi ha servei de bar, però existeix un ambiciós projecte per restaurar l'edifici amb un hotel i un nou restaurant.
Per retornar cap a Berga haureu de seguir les marques grogues i blanques del PR C-73 fins la plaça de Sant Francesc. Aquest camí de baixada és conegut com la drecera de Queralt on, tot baixant, trobareu les capelles de la Mare de Déu dels Dolors, de Sant Jaume i de Sant Jacint. Val la pena fer el descens tranquil·lament i gaudir de les panoràmiques. Sobretot a la darrera cresta, passada la urbanització, hi ha unes interessants perspectives de l'Estret i de l'Hostal del Guiu.
.

 

FULLETÓ CADÍ MOIXERÓ


Festes y actes
Inauguració de la rosassa
El passat diumenge, dia 21 de juny, es va inaugurar la rosassa de la Mare de Déu de la Popa, de la parròquia de Santa Maria de Borredà.
Una peça molt bonica que ocupa la part central de la façana de l’entrada de l’església, sobre la porta d’entrada.
A l’acte hi van assistir molts veïns de Borredà, es va comptar amb la presència dels artistes i treballador de l’obra, que varen explicar cóm es va preparar i realitzar aquesta rosassa.

Aplec de Sant Pere de Serrallonga
Un aplec ben casolà, que es celebra cada any. En un paratge meravellós, al mig de boscos. Es va celebrar la missa, i amb la música popular els participants varen fer l’esmorzar, amb el tast de coca.AGENDA D’ACTES DEL BERGUEDÀ

11-17 de juliol a BAGÀ: Bagà medieval
16-19 de juliol a BERGA: Rebrot’09.
17-19 de juliol a BERGA, CERCS I VILADA: Festival de la Baells
18 de juliol a SANT JAUME DE FRONTANYÀ: Concert per l’Orquestra Berguedana
18-19 de juliol a SALDES Festa major de Maçaners
19 de juliol a BERGA: Festival de música antiga
19 de juliol a CASTELLAR DEL RIU: Aplec del Pi de les 3 branques
24 de juliol a L’ESPUNYOLA: Festa jove’09
25-26 de juliol a SANT JAUME DE FRONTANYÀ: Festa major
25-26 de juliol a BERGA: Festa dels Elois 09
25 de juliol a GÓSOL: Fira d’artesania
31 de juliol a GUARDIOLA DE BERGUEDÀ: Nits musicals
1-2 d’agost a MONTCLAR: Festa major
2-10 d’agost a L’ESPUNYOLA: Festa major
7 d’agost a GUARDIOLA DE BERGUEDÀ: Nits musicals
7-10 d’agost a GUARDIOLA DE BERGUEDÀ: Festa major
9 d’agost a BERGA Concert del Combo
11-16 d’agost a VALLCEBRE: Festa major
14 d’agost a GUARDIOLA DE BERGUEDÀ: Nits musicals

 

 

LES RESERVES

Tenim un mòdul de reserves totalment automatitzat, funciona on line. Sempre està actualitzat i les dades de reserves són totalment fiables.
Clicant a sobre del mòdul, aquest s'amplia i permet fer la reserva.
Un cop acabada la reserva, administració envia un correu electrònic amb les dades de la reserva i la indicació del camí per arribar a Borredà.


 

VOL REBRE GRATUÏTAMENT EL BUTLLETÍ?

Si vol rebre mensualment i gratuïtament el nostre Butlletí, o vol que d'altres persones el rebin, pot deixar-nos les dades:

 
E-mail
Nom
Cognom
Pais
Subscriuries

www.servicont.com  


CROMA 5 -- Diseño de webs
Borredà Turisme
Butlletí de Borredà
Canpistola
Slud i Nutrició
Ajuntament de Borredà
butlleti.net
butlleti.net
teliad - el mercado para los enlaces de texto
butlletí.net
butlleti.net

 
Web dissenyada per Croma 5 – Miquel Esteve VERSIÓN CASTELLANA http://www.nutricion-y-salud.com/epages/62109787.sf