aBUTLLETÍ
N.19 - Març 09  
Apliquem l'ecologia. Protegim el medi ambient


BUTLLETÍ DE MARÇ

Ja som a les portes de la primavera. Per un cantó es veuen els cims de les muntanyes, encara blanques per la neu, i per l’altre els camps ben verds i ufanosos. Les primeres flors ja han paraescut, les violetes de bosc, les blanques margarides, les prímules, el romaní, els boixos, els llaurers,... Els arbres fruiters primerencs comencen la seva florida, com també ho han els arbusts. Es va preparant l’esclat de joia de la primavera. El cant dels ocells ja se sent a les matinades. Només ens cal l’arribada del cu-cut. El fred ha anat minvant, i durant el dia el sol ja escalfa una miqueta. Els dies es van allargant, i amb ells la vida a Borredà. Es nota els caps de setmana, tornem a rebre visites. Als vespres ja tornen a sentir-se les veus dels que juguen a tennis, a handbol, a futbol, o s’estan per la zona esportiva. Aquest any tenim aigua abundant, l’embassament de La Baells està ben ple, és exuberant. També estem davant les festes de Pasqua, amb la setmana santa que la precedeix, i que podrem dir que ja estem a plena primavera. Quan torneu a Borredà, us semblarà que tot és igual. És igual sí, però també hem canviat una mica. Els sistema de televisió s’ha millorat. S’ha rentat una mica la cara a l’enllumenat públic. S’ha deixat l’explotar l’extracció de pedra a Rotgers, i s’obren nous camins de bosc que proporcionen la pedra que s’ha deixat de treure a Rotgers. Es fan obres als baixos de l’Ajuntament. Un cop més amb el vostre retorn podreu apreciar les novetats.


EXCURSIONISME
RUTES DE LA WEB DE L'ALT BERGUEDÀ
SANT JAUME DE FRONTANYÀ PR-C 51 9 quilometres 3h. Altitud: 1380 m.
Bibliografia: Catalunya Romànica, volum XII, El Berguedà.

Es tracta d'una ruta poc freqüentada que destaca sobretot pel seu paisatge i la varietat de vegetació. Transcorre principalment per extenses zones de bosc de pi; a la cara sud hi ha roures i alzines i faigs a la cara nord. Només té un inconvenient: no té cap punt d'aigua fiable en tota la ruta. Cal ser previsors i portar aigua suficient per a tot el trajecte.
Cal remarcar que, ja sigui abans de començar la ruta o després de fer-la, val la pena entrar a l'església de Sant Jaume de Frontanya, un exemple excepcional d'arquitectura romànica. La clau és a la fonda Marxandó, davant mateix de l'església.La ruta comença a pujar fins a trobar un petit desviament (senyalitzat amb pal indicador) que us portarà a la creu del pla de les Forques. Val la pena pujar-hi per gaudir de les vistes, tant del poble com de les muntanyes del voltant. Ofereix extenses panoràmiques cap al Baix Berguedà i al Lluçanès. Retorneu fins al desviament per continuar la ruta fins a la carena transversal. Arribeu a un punt on la carena s'eixampla, convertint-se en una àmplia avinguda herbrada que creua el bosc: és el pla de la Lleona, on hi ha un inconfusible pi monumental plantat enmig del camí.
Comenceu a baixar cap al coll de la Creu Melosa. Des d'aquest punt, si esteu faltats d'aigua, podeu arribar fins a la font dels Coms. Cal baixar per la pista cap a l'esquerra. Ben aviat trobareu les marques del GR 4 i la font a prop d'una cruïlla de pistes. No us heu de fiar d'aquesta font, ja que en moltes èpoques de l'any està seca. Des d'aquí, si ja esteu cansats, podeu seguir les marques vermelles i blanques cap avall per retornar a Sant Jaume de Frontanyà en poc més d'una hora.

Pels que continueu la ruta, cal retornar fins al coll de la Creu Melosa on trobareu el camí que baixa cap al nord. La fageda és encantadora; baixeu sense presses i gaudiu-ne.

En arribar a una cruïlla de pistes, el camí senyalitzat va cap a la dreta. Si en teniu ganes i us resten forces, podeu apropar-vos fins a les restes de la casa de la Qüestió. Cal prendre la pista de l'esquerra i fer uns 500 metres de camí de pujada; després s'aplana. Aquí hi ha una torre elèctrica a la dreta, a peu de pista. Amb la torre a la vostra esquena, veureu un camí que puja cap a l'esquerra a un llom. Darrere el llom, hi ha les ruïnes de la casa de la Qüestió. És un lloc molt tranquil per descansar i admirar la baixada feta.

Es retorna cap al camí senyalitzat i haureu de continuar caminant fins que arribeu a la carretera. Abans d'arribar-hi el camí creua un torrent on hi ha un tub de font, és probable que estigui seca, sobretot a l'estiu. Arribant al coll de la Batallola, a l'esquerra baixant, veureu les ruïnes de l'antiga casa del mateix nom. Només queden restes de parets.
A partir d'aquí toca caminar un tros de carretera. És el preu que cal pagar per comunicar pobles de muntanya. És poca estona i gairebé tot de cara avall.

En el proper coll, el camí gira a la dreta per baixar per l'antic sender. Ara que estem a la recta final i és tot baixada, mireu el camí. És net i desbrossat, però no pel pas de la gent. De tant en tant, veureu fulles i terra atrapades darrere de petits obstacles. Han estat arrossegats per l'aigua de la pluja que és l'encarregada de mantenir el camí net i transitable.FULLETÓ CADÍ MOIXERÓ
AGENDA D’ACTES DEL BERGUEDÀ

15-16 de març a Casserres: Festa Major d’hivern

21 de març a Bagà: Trobada internacional de Templers

22 de març a Bagà: 22 de març a Bagà: Ruta del romànic

21-22 de març a Gironella: Fira de sant Josep

28 de març a Bagà: 1 jornada templera

10 d’abril a Berga: Concert de Setmana Santa

10 d’abril a Vallcebre: Festa de la Truitada

13 d’abril a Sant Jaume de Frontanyà: Aplec al santuari dels Oms

13 d’abril a Vilada: Festa de la Truitada
13 d’abril a La Quar: Aplec a la Quar
 

LES RESERVES

Tenim un mòdul de reserves totalment automatitzat, funciona on line. Sempre està actualitzat i les dades de reserves són totalment fiables.
Clicant a sobre del mòdul, aquest s'amplia i permet fer la reserva.
Un cop acabada la reserva, administració envia un correu electrònic amb les dades de la reserva i la indicació del camí per arribar a Borredà.
 

VOL REBRE GRATUÏTAMENT EL BUTLLETÍ?

Si vol rebre mensualment i gratuïtament el nostre Butlletí, o vol que d'altres persones el rebin, pot deixar-nos les dades:

 
E-mail
Nom
Cognom
Pais
Subscriuries

www.servicont.com  


CROMA 5 -- Diseño de webs
Borredà Turisme
Butlletí de Borredà
Canpistola
Slud i Nutrició
Ajuntament de Borredà
butlleti.net
butlleti.net
teliad - el mercado para los enlaces de texto
butlletí.net
butlleti.net

 
Web dissenyada per Croma 5 – Miquel Esteve VERSIÓN CASTELLANA