Subscrigui's gratuïtament al butlletí >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Correu:
Nom:
Cognoms:
PAIS
 
 
 
butlleti.net
butlleti.net
BUTLLETÍ
N.56 - Setembre 12
Setembre - Estiu

11 de setembre 2012

Diada Nacional de Catalunya

Es celebra a tot Catalunya, i aquest any té un significació especial.

A Borredà els dies 8 i 9 de setembre celebrarem la V Mostra de Formatges Artesans de Catalunya.

Fer-vos saber que aquestes darreres pluges ens han dut un canvi de temperatura. Ens ha arribat la tardor. Temps de bolets, que desitgem que en sortint molts.

RUTES EN COTXE - ITINERARIS CULTURALS
RUTES DE LA WEB DE L'ALT BERGUEDÀ

EL CAMÍ DELS BONS HOMES · Berga, Guardiola de Berguedà, Bagà... · cotxe · 1 dia

El Camí dels Bons Homes és una ruta turística que segueix les petjades del catarisme en terres catalanes. En la ruta que us proposem podreu descobrir amb cotxe pobles en què varen viure els anomenats Bones Homes o càtars.
Aturant-vos en els pobles que segueixen aquesta ruta tindreu la possibilitat de passejar pel Camí dels Bons Homes (GR-107) emulant aquelles rutes de migració que foren trepitjades pels càtars i podreu visitar restes de castells medievals, pobles de muntanya, esglésies romàniques, museus etnogràfics i amb sort observar el vol del trencalòs o la silueta de l’isard damunt les muntanyes.

Rutes guiades:
El Camí dels Bons Homesa pie (Tot turisme)
El Camí dels Bons Homes a caballo (Cerdanya a quate potes)
El Camí dels Bons Homes en BTT (Altitud Extrem)
Queralt
Centre Medieval i dels càtars - alcoba

EL LLOBREGAT, FONT DE VIDA I DE RIQUESA · cotxe · 1 dia

Un dels eixos que vertebren la comarca és sense dubte el riu Llobregat. Al seu costat van ser molts els emprenedors que van forjar-hi el passat industrial tèxtil de la comarca... Però lluny del soroll dels telers i el fum de les xemeneies fabrils descobrim un riu envoltat d’una exhuberant natura. El seu naixement és tota una explosió de vida, segurament la que va servir d’inspiració al genial arquitecte Gaudí que pocs quilòmetres més avall va projectar els Jardins Artigas, un jardí humit, únic en la seva obra.

Rutes guiades:
Monestir i Església de St Llorenç prop Bagà (Dinamització del Patrimoni)
Sant Vicenç de Rus (Dinamització del Patrimoni)
Ciment i carbó (Museu de les Mines de Cercs)
Trens de carbó (Museu de les Mines de Cercs)
Museu Colònia Vidal
Torre de l’amo a Viladomiu Nou
Colònia Pons

EL ROMÀNIC DE L'ALT BERGUEDÀ

L’estil arquitectònic predominant a l’Alt Berguedà és el romànic. Us proposem una ruta per apropar-nos a aquest ric patrimoni. Petites esglésies construïdes pels nostres avantpassats en els llocs més inhòspits; esglésies que posaren els fonaments de les esglésies actuals; un interessant monestir i esglésies perfectament restaurades i condicionades per visitar. De ben segur que en cadascun dels vostres passeigs trobareu algun record d’aquesta esplendorosa època en què la fe feia realitat el més inimaginable. Un llegat que l’Alt Berguedà ha sabut preservar.
Sant Jaume de Frontenyà
Sant Quirze de Pedret
Sant Vicenç d’Obiols
BORREDÀ
Text extret del llibre BORREDÀ, editat per Àmbit de Recerques del Berguedà. S’hi publiquen algunes fotografies incorporades a aquest text, són a color i no formen part del llibre.
Molins de la Riera de Merlès
Molí de Danyans: L'any 1794 Joan Puigcercós, hereu del mas Puigcercós, va comprar a carta de gràcia, els molins fariner i bataner de Danyans, amb els seus dos horts i una peça de terra d'una quartera de sembradura, a Manuel Puigcercós i al seu fill, moliners de Sant Julià de Palomera, sufragània de Sant Vicenç de Palmerola. El preu de la venda era de 6.700 lliures; fou signada per l'Intendent del Principat,el qual la va confirmar, i també per Josep Font i M. Francesca Font Prat de la ciutat de Girona, els quals tenien drets sobre aquests molins; el senyor de Maçanós va cobrar 150 lliures, i el reial patrimoni, 711 ll. (47). El 1813 l'Intendent del Principat, el senyor del castell de Maçanós i el duc d'Híxar, príncep de la Portella, van confirmar el títol de propietat d'aquests molins als Puigcercós (48). Avui el molí encara proporciona electricitat a la casa Puigcercós.
Els Puigcercós van arrodonir el seu patrimoni moliner amb la compra del molí i de la farga de cal Deu de Sant Julià de Palomera. L'any 1818 Francesc Puigcercós i Serra, sastre de Sant Vicenç de Maçanós i habitant a Ulldemolins —arquebisbat de Tarragona— es va vendre perpètuament «tota la farga per fer ferro, plasa de picar la serra., martinet, rech y resclosa, amb totes les eines y instruments, la casa y hort a ella contigua de tinguda o sembradura de 3 quartans de forment poch mes o menos, tot sos la dita farga construit y anomenat las casas y hort de Cal Deu y antes de Cristòfol Forment, junt amb lo moli fariner a la part inferior de doita farga y martinet ab tots sos drets y pertinencies» (49). Probablement es tractava del Molí de la Farga.
Molí de Puigcercós: L’any 1630 Josep Molerá, monjo de Sta. Maria de Ripoll, confirmava l’establiment del mas Puigcercós a Bernat Puigcercós el qual pagava, entre altres censos, un parell de gallines pels molins de Puigcercós i del Vilar (50); malauradament no hem pogut localitzar aquests molins però, segurament eren a la riera de Merlès, entre el molí del pont de Roma i el de Danyans, molt a prop de Puigcercós.
L'any 1759 en una nova confirmació de la possessió del mas Puigcercós, Esteve Puigcercós reconeixia la paga d'un cens anual de 2 diners barcelonesos per l'ús del molí de Puigcercós i un parell de gallines pel del Vilar, tant si molia com no, però que no les paga perquè aquest molí ja no existeix i no se sap on era (51).

 

Molí de Boatella
Molí de Boatella: Probablement és un dels molins més antics de la vall de Merlès, però aquesta hipòtesi fonamentada només en la antiga història de Boatella i la importància de l'indret no es pot confirmar. Sabem però, que al s.XVIII funcionava car el 1618 el moliner, Joan Call, rebia el dot de 70 lliures de la seva muller Caterina Puigcercós (52).
El molí, actiu durant tot el s.XVIII i XIX, és avui completament enfonsat, però es conserva força bé la resclosa de fusta d'estructura medieval.
Molí de Vilardell: Construït a la riba dreta de la riera de Merlès, pertany, històricament, a la parròquia i municipi de la Quar, però la relació dels Vilardell amb Borredà fa que el considerem com un molí d'aquest municipi.
Es conserva encara visible la resclosa en forma d'arc feta amb un doble rengle de bigues verticals que aguanten taulons units per còdols i morter; aquesta estructura és molt semblant a la medieval que, probablement, era més alta però situada al mateix indret, Encara són visibles els forats de 15 i 20 cm de diàmetre de la resclosa anterior.
El casal moliner està situat a gairebé un Km. de la resclosa i és una construcció del s.XVIII, amb notables ampliacions al s.XIX —la llinda de la porta és del 1819— Es un edifici de tres pisos que conserva encara part de la maquinària que va funcionar fins després de la Guerra Civil.
Els Vilardell de la Quar eren amos del mas d'aquest nom situat a poca distància del molí i des del s.XVI es troben documentats a Borredà, com a propietaris del Mas de la Sala, al costat de l'església de Sta. Maria. Gràcies als molts establiments que varen fer a menestrals i petits pagesos, el poble de Borredà va començar a créixer al costat de l'església, formant el carrer de Berga i el carrer de la Processó.

Molí de Vilardells

Molí de Vilartimó: Es a la ribera esquerra de la riera de Merlès i dins l'actual terme de Borredà, tot i que el mas és del terme municipal de Lluçà. No tenim documentació sobre aquest molí, però per l'estructura de l'edifici i la imponent resclosa sembla obra del s.XVIII; ara s'aprofita el salt per produir electricitat. Un xic més avall hi ha la resclosa del molí de les Heures.
La riera de Merlés es plena de restes d'antics molins medievals; cal tornar a recordar els del pont de Roma, de les Goles de la Masada i del mas Camp de Salselles del terme de Borredà i també, riera avall, els molins medievals de Vilardell, de les Goles de les Heures, i el de can Móra, els quals no varen tenir continuïtat a l'època moderna.

Molí de Dayans
Molí i resclosa de Vilartimó

Els Vídeos del Berguedà
Festes al Berguedà
Al Berguedà hi ha moltes festes, a cada poble n’hi ha de diverses, però la gran festa del Berguedà és la Patum, que es celebra cada l’any a la setmana de Corpus, a la Ciutat de Berga i que és Patrimoni Cultural de la Humanitat.




AGENDA D’ACTES DEL BERGUEDÀ

2 de setembre a BORREDÀ: Aplec de puntaires
6-9 de setembre a PUIG-REIG: Festival Internacional de Cant Coral
7-11 de setembre a SANT CORNELI: Festa Major
8 de setembre a BERGA: Gala de Queralt
8-9 de setembre a BORREDÀ: Mostra de Formatges artesans de Catalunya
8-11 de setembre a SANT JULIÀ DE CERDANYOLA: Festa Major
9 de setembre a CORREÀ: Festa Major
9 de setembre a LA POBLA DE LILLET: Festa de Falgars
11 de setembre: a tots el Berguedà: Diada Nacional de Catalunya
14-16 de setembre a PUIG-REIG: Festival Berguedà Folk

 

butlleti.net
Z
butlleti.net
butlleti.net
butlleti.net
butlleti.net
butlleti.net


VOL REBRE GRATUÏTAMENT EL BUTLLETÍ?

Si vol rebre mensualment i gratuïtament el nostre Butlletí, o vol que d'altres persones el rebin, pot deixar-nos les dades:

 
Correu:
Nom:
Cognoms:
PAIS
 
butlleti.net

contador de visitas
Contador de visitas
Diseño web sevilla

butlleti.net
butlleti.net
butlleti.net
butlleti.net
butlleti.net
butlleti.net
butlleti.net
butlleti.net
butlleti.net
butlleti.net
butlleti.net
butlleti.net
butlleti.net
teliad - el mercado para los enlaces de texto
butlletí.net
butlleti.net

 

 
Web dissenyada per Croma 5 – Miquel Esteve